Müzik Prodüksiyon’unda 7 önemli aşama
- Hamam Records
- 17 Ara 2021
- 2 dakikada okunur
Günümüzde müzik yapmanın tek bir yöntemi ya da kuralı yok. İstediğimiz her sesi işlemek ya da her yöntemi kullanmak mümkün. Onlarca kayıt programı ve binlerce ekipman seçeneği bu endüstride sonsuz gidiş yolu elde etmemizi sağlıyor. Fakat bunun yanında hangi türde ve nasıl müzik üretiyor olursanız olun geçirmeniz gereken temel süreçler var. Müziğinizin hayal aşamasından yayınlanmasına kadar geçireceği bu süreçleri sizler için açıkladık.

Besteleme / Şarkı yazma
Sözlerin ve bütün müzikal fikir temellerinin atıldığı süreçtir. Her müzisyenin kendine has yöntemleri olabilir. Bir davul ritmi üzerine kurgulanabilir. Gitar ya da piyano eşlikli olarak hazırlanabilir. Bu süreçte; vurgulanmak istenen müzikal fikir ya da anlatılmak istenen hikayenin temeli oluşur. Basitçe kaydedilmiş bir demo kayıt ya da notasyon, sürecin yapı taşını oluşturur. Çünkü müziğiniz dinleyici ile buluşana kadarki süreçlerde bu materyaller kullanılır.

Aranje / Düzenleme
Müziğin yapısı ile ilgili kararların verildiği süreçtir. Eğer çok beğendiğiniz sözleri olan ya da sizi derinden yakalayan bir melodiyi dinlerken sıkılıyor ya da dikkatiniz dağılıyorsa bu sorun aranjeden kaynaklanır. Aranje bir şarkının hangi tonda, hangi geçişlerle, hangi çalgılarla üretileceğini belirler. Parçanın temposunu, ölçüsünü nasıl başlayıp biteceğini, akor dizilimlerini ve daha bir çok teknik detayı aranjör belirler. Aranje işlemi sonucunda hazırlanan “demo” parçanın canlı enstumanlar çalınmadan önceki hali olarak tanımlamak mümkündür. Bu kısım sonrasında tempo, tonalite, form değişiklikleri mecbur kalınmadıkça yapılmaz.

Kayıt
Aranje aşamasında karar verilen entrumanların kaydedildiği aşamadır. Demo’da kullanılan bazı kayıtlarının tutulduğu da görülse de performans gerektiren enstruman ve vokal performansları bu aşamada ele alınır. Kayıt sırası, kullanılacak ekipman, stüdyo ve kayıt yöntemi bu aşamada belirlenir. Titizlikle ilerlenmesi gerek kısımdır.

Edit
Kaydedilen bütün enstruman ve vokal kayıtlarının gerekiyorsa temizlendiği, zaman uyumsuzluklarının giderildiği sürece denilir. Kaydedilmiş bir çok örneğin seçimlerinin yapılması editte söz konusu olabilir. Aynı zamanda teknik problemlerin saptanıp giderilmesine, gerekiyorsa bu kayıtların tekrarlanmasına karar verilen süreçtir.

Mix
Aranjesi bitmiş bir parçanın editleri tamamlanmış bütün kayıtlarının stereo(ya da surround) bir kanalda toplanması işidir. Mix; sayısız yöntem ve yaklaşımın uygulandığı kreatif bir süreçtir. Hangi enstrumanın hangi frekans aralığında baskın olması kararı, hangi dinamik aralıkta ve seviyede olması gerektiği, mix mühendisinin kontrolündedir. Kullanılacak efekterin büyük bir kısmı da mix safhasında belirlenir. Parçanın türü ve kayıt yöntemi mix için önemli parametrelerdir. Müzik türleri mix yaklaşımlarını, mix yaklaşımları müzik türlerini değiştirir, geliştirir.

Mastering
Mix aşaması bitmiş parçanın dinleme ortamlarının(Streaming, Cd, Plak vb.) gerektirdiği ses seviyesinde optimize edilme aşaması olarak tanımlayabiliriz. Faka bu teknik tanım bir yana, mix sürecinde olduğu gibi mastering de kreatif bir süreçtir. Mixte her kanala müdahale edilebilirken, mastering’de ise mixlenmiş bütün parçanın üzerinde çalışılır. Parçanın genel ses seviyesi frekanslar ve dinamik aralıklar gözetilerek son haline getirilir.
Tavsiye
Açıkladığımız bütün bu süreçler her seviyede müzik prodüksiyonu için titizlikle yürütülmesi gereken temel aşamalardır. Bu aşamalar birleştirilebilir, ayrıştırılabilir. Unutulmaması gereken: Hangi kısımda olursanız olun tavsiyemiz; bir sonraki aşama yokmuş gibi çalışmaktır. Müziklerinizi Hamam Records tecrübesi ile üretmek için web sitemizi ziyaret edin. Diğer yazılar için tıklayın. Bizi takip etmeyi unutmayın :)
Comentários